luni, 19 iulie 2010

MAC si Rodarte - nu imi vine sa cred

Probabil ca ati citit deja despre scandalul din blogosfera privind colectia lansata de MAC in colaborare cu Rodarte.
Daca nu, pe scurt - MAC a lansat o colectie impreuna cu brand-ul de fashion Rodarte care se numeste "Juarez" si, spun ei, e inspirata de peisajul din jurul acestui oras din nordul Mexicului - plin de praf, desert si putin lunar.
Din pacate acest oras este renumit pentru ca au fost ucise in jur de 400 de femei (oficial- mii neoficial) cu varste cuprinse intre 12-22 de ani, multe victime ale violentei sexuale si torturii inainte de a fi ucise. E socant, nu? In zona sunt foarte multe fabrici in care femeile muncesc pentru cativa dolari in ture de la 4 dimineata pana noaptea si de aceea ele merg noaptea acasa, neinsotite. Majoritatea celor ucise sunt tinere femei sau fete care au disparut pur si simplu si nu fost gasite decat corpurile lor dupa zile sau luni . Foarte macabru,nu?




















Aceasta e imaginea colectiei de fashion Rodarte - ei sustin ca s-au inspirat din peisajul lunar din zona dar mie mi se pare o fata moarta si o stafie ...




















Acestea sunt cateva din produsele lansate de MAC - fardurile cu vinisoare rosii mi se par macabre.

Numele produselor sunt Factory, Juarez, Ghost Town, Softly Drifting, Sleepwalker...daca nu as fi stiut situatia din Juarez nici nu reactionat la nume... dar asa mi se pare sfidator.
MAC a emis o declaratie in care isi cere scuze si spune ca va dona o parte din profituri unei asociatii care ajuta femeile din Juarez - dar nu da un procent si nici un nume de asociatie in declaratia sa.

Stiu ca in Romania nu avem MAC si teoretic nu ne afecteaza acest scandal - dar am vrut sa va impartasesc indignarea mea ca o companie mare ca si MAC poate face astfel de greseli si sa nu mai zic de Rodarte - cred ca moda merge prea departe in acest caz.

Blogeri care au scris despre asta (mult mai complet si mai bine decat mine):

http://www.pinksith.com/
http://www.ladyofthelane.com/
http://www.amodelrecommends.com/2010/07/19/a-models-response-to-the-rodartemac-collaboration/
 
de fapt daca veti da un search pe google sigur gasiti multe de citit pe subiectul asta

10 comentarii:

  1. Oribil! Sincer, nu cred ca aceasta colectie se va vinde prea bine. Dupa o asemenea gafa, as fi retras produsele de pe piata, asta daca as fi fost una din cele doua companii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da nici eu nu cred ca se va vinde - oricum si-facut mult rau imaginii si vor exista multi oameni care vor boicota colectia si MAC in general din cate am vazut reactiile de pe bloguri

    Ambele companii au reactionat foarte prost si aiurea - nu inteleg de ce, oare nu se asteptau la asa scandal, nu au un PR bun, sau pur si simplu nu le pasa...

    Singurul lucru bun este ca mai multa lume a aflat de situatia din Juarez si poate se va face ceva ca acele femei sa fie mai protejate - se pare ca politia e super corupta acolo si ele nu pot astepta ajutor din partea politiei sau autoritatilor din pacate...

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmm....n`aveam habar de situatia femeilor din Juarez. Iar faptul ca MAC a lansat o colectie inspirata din acest oras mi se pare groaznic de`a dreptul . Am aceeasi parere ca si tine despre imaginea cu fata. Macabru. Nu stiu ce a fost in capul celor de la MAC cand au facut asta.... Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  4. E prima data cand aud de Juarez. Cat de ingrozitor :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit pe net despre controversa, vroiam sa scriu si eu despre acest subiect. Sincera sa fiu, mi se pare un caz clasic de prostie americana: nu au ei habar de nimic, nici istorie, nici geografie...daca nu sarea lumea pe ei mergeau frumos inainte fara nicio problema

    RăspundețiȘtergere
  6. dezgustator!! asocierea este evidenta! iar imaginea colectiei este oribila!

    poate ca a fost si o greseala intentionata, de genul hai sa facem un scandal sa mai facem publicitate. nu cred ca ditamai concernele pline de experti in Pr si marketing nu s-au gandit ca va iesi un scandal si ca asocierea este f clara. or fi zis ca decat sa lanseze colectii fall-winter gen "russsian doll", "military nu stiu ce" (si inspiratia asta se termina si la ei!!) mai bine sa faca una cu scandal si asa sa vb toata lumeA de mac si rodarte...

    RăspundețiȘtergere
  7. Zilele trecute am inceput sa citesc o carte despre fashion si industria fashion. Si sunt de acord ca dupa anii 60' intalnim din ce in ce mai multe show-uri sau colectii ( inclusiv de machiaj) care exprima pana si opinii politice. Poate au vrut sa traga un semnal de alarma, insa au gresit tonul, iar pentru MAC, devine neiertator, tocmai pentru ca modul de exprimare al opiniei nu este cel corect. Cred ca aveau mult mai mult de castigat daca doar donau o parte din veniturile companiei cauzei, fara sa incerce sa scoata cele mai oribile produse de machiaj pe care le-am vazut. Eu una nu as putea sa ma machiez cu produse care par scoase dintr-un film de groaza prost.

    RăspundețiȘtergere
  8. azi MAC au trimis un al doilea comunicat in care spun ca vor dona 100.000 usd (!!!) din incasarile colectiei acestei cauze.. dar nu pomenesc vreo organizatie.. si 100.000 coco e cam putin. ar trebui retrasa de tot.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mie mi se pare foarte putin 100.000 USD de la o companie asa mare ca MAC - macar puteau pune un procent din vanzari
    @Jules - ce carte citesti? Spune-ne si noua pentru ca pare interesanta

    RăspundețiȘtergere
  10. E vorba de Fashion and Imagination - About Clothes and Art. E o carte pe care mi-a imprumutat-o o prietena, cred ca a luat-o din Viena. E destul de interesanta, imi place cum leaga arhitectura si moda cu zona sociala si politica.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails